Produktionen av biokol sker i tre olika steg:
Syftet med förbehandlingen är att bearbeta det organiska materialet så att pyrolysen blir så effektiv som möjligt. Oftast handlar det om avvattning och torkning av materialet, i de fall där materialet har hög vattenhalt (slam, alger och tång). En annan typ av förbehandling är rensning och sållning för att avlägsna sten och grus som annars kan förstöra matningsskruvar och andra delar av pyrolyspannan.
Försök med pyrolys av bioagropellets, slam, park- och trädgårdsavfall och alger och tång gjordes i Skånefrös pyrolysanläggning Pyreg P500. Resultaten visar att det är möjligt att producera biokol med låga föroreningshalter från alla fyra råmaterialen och att rökgaserna från anläggningen sällan överskrider utsläppskraven när ett keramiskt varmfilter är inkopplat.
En viktig lärdom från steg 2 är att olika råmaterial kräver olika typer av förbehandling för att få till en väl fungerande pyrolysprocess, och denna förbehandling var mer omfattande än vad vi trodde vid projektstart (undantaget bioagropellets). Sand, grus och sten är besvärliga att separera från organiskt material, och förbehandlingen av framförallt alger och tång och park- och trädgårdsavfall blev både tids- och kostnadskrävande då det krävdes manuell sortering.
För den här typen av råmaterial är det därför relevant att utveckla förbehandlingsmetodiken och testa andra pyrolystekniker, till exempel med satsvis inmatning istället för kontinuerlig då den förstnämnda är mindre känslig för heterogena material och föroreningar.
I avvattnat slam saknas större mineralfraktioner, men den höga vattenhalten kräver omfattande torkning. Under steg 2 testades en maskinell metod för torkning av slam, men kapaciteten var för låg. De stora volymerna torkades därför med hjälp av solen.
Målsättningen för steg 3 är att få fram färdiga konceptlösningar för alla fyra råmaterialen, med fokus på säker drift och produktion av biokol av hög kvalitet (det vill säga biokol som klarar samtliga gränsvärden med avseende på oönskade ämnen) som kan säljas som jordförbättringsmedel till ett konkurrenskraftigt pris. Det innebär att:
Arbetet med att förbättra förbehandlingsteknikerna för att få fram pyrolyserbart råmaterial, med så liten arbetsinsats samt miljö- och klimatpåverkan som möjligt, fortsätter.
Pyrolysförsök kommer förutom i Skånefrös anläggning i Hammenhög (som har en kontinuerlig inmatning av material) även att ske i Telge Återvinnings anläggning i Södertälje (som har satsvis inmatning av material).
Uppehållstid och temperatur i pyrolysugnen för olika råmaterial optimeras för att få fram så högkvalitativt biokol som möjligt (med avseende på bland annat kadmiumreduktion och fosfortillgänglighet).
Titta gärna på denna film från Telge Återvinning som visar hur deras pyrolysanläggning fungerar. De har även tagit fram en handbok om sina erfarenheter i samband med starten av en pyrolysanläggning.
Johannes Hagström, Trelleborgs kommun
i våra webbföreläsningar