Stadsträd i Stockholm växer bättre med biokol
Det första försöket där biokol tillsattes vid plantering av stadsträd etablerades redan 2009-2010 på Herrhagsvägen i Enskede, Stockholm. Träden som planterades var fågelbär (Prunus avium ’Plena’). Uppföljningen av försöken visar att de tio träd som fått 50% biokol inblandat i jorden (en vanlig AMA jord) växte bättre än de tio träd där ingen biokol tillsatts. I genomsnitt hade träden med biokol 35 procent större stamomkrets jämfört med kontrollträden efter tre år. Vid nästa uppföljning – tre år därefter – erhölls liknande resultat. Träden som växte i jord med biokol hade även högre kvävekoncentration i bladen efter sex år. Ytterligare en uppföljning av tillväxten kommer göras under 2020 inom ramen för Rest till Bäst.
Den förbättrade tillväxten hos träd i växtbäddar med biokol beror troligen på att biokol har god förmåga att binda näringsämnen, att jorden får en för växterna gynnsam struktur och/eller att den vattenhållande kapaciteten ökar.
Träd i Varvsparken i Malmö klarade torka bättre med biokol i jorden
Inom ramen för projektet BiodiverCity anlades år 2014 en solexponerad skogsbiotop i Varvsparken i Malmö. Biokol (10%) tillsattes till en del av ytan. Fem arter, bland annat bergek och körsbärsplommon, har följts och mätningar på tillväxten har gjorts.
Idag kan skillnaderna mellan de ytor som har biokol i jorden och de som inte har det skönjas med blotta ögat – ytorna med biokol är betydligt grönare. Statistiska analyser visar även de på signifikanta skillnader i tillväxt för flera trädarter. Det går också att konstatera att ekar som växte i jord med biokol klarade den extremt torra sommaren 2018 betydligt bättre än de som växte i jord utan biokol (topparna var mindre skadade).
Försöken i Varvsparken kommer att fortsätta följas upp inom ramen för Rest till Bäst.